Торенти, ментета и аз

Живеем в доста арогантен свят, смея да твърдя. На родна земя се води битка срещу тези отвратителни торенти, във Франция пък е започната мащабна рекламна кампания срещу „бича на фалшификатите“, който струва на френските компании около 6 млрд. евро годишно. Духа на ACTA и PIPA още витае из интернет средите, където всички юзъри са на нокти и дебнат дали няма отново да има опити да се прокара закон, подобен на изброените два…

Защо хората ползват подобен тип безплатни услуги и предпочитат ментета?

Много лесен въпрос нали? Много ми е интересно защо обаче разни компании, телевизии и прочее не могат да си отговорят? По-големия процент хора са бедни, особено българските люде, сред които съм и аз. Българинът дава средно 10 лева на месец за култура и не защото е прост човечец (противно на мнението, насаждано от медиите) , ами защото толкова му стигат финансите. НЕ може да се гледа семейство със заплата 600-700 лева (на човек в по-добрите случаи) и да очакваш българина да има пари за нещо различно от сметките и храната.  В днешно време 10 лева даже не е и едно кино, една добра книга също ще се намери трудно вече за толкова. Нека повторя-десет лева, максимум 12 лева. Колкото един билет за кино. Даже по-малко.  Но все пак тези кампании продължават и продължават… Проблемът не е че хората не искат, проблемът е , че не могат….. Затова ще дам себе си за пример, нищо че съм млад човек и нямам семейство да храня все още.

Нека създадем една хипотетична ситуация, в която не мога да тегля филми онлайн и комютърни игри и програми.

1. Не съм запален киноман честно казано, но обичам да гледам филми. И то различни, а не да въртя  10 филма нон стоп. Да кажем, че ще искат от мен да си купя филма, ще допусна, че 4-5 филма ми стигат на месец. Ако филмът е 20 лева (някаква измислена цена, която се доближава до реалните), това означава, че още от сега ще трябва да дам минимум 100 лева само за  да гледам филми и то 5 филма на месец. Отново всичко е хипотетично. (според мечтите на големите компании без интернет пиратството.

2. Всички играем игри. Е, добре де, поне повечето. Цените на игрите (с изключения) са доста високи. Пример Диабло 3 струва 120 лева, Стакрафт 2 – 125 лева, SWTOR – 90 лева и т.н . Има и по-евтини игри, разбира се, но нека кажем, че искам да играя по 2-3 заглавия на месец със средна цена 40 лева. Отново излиза, че за игри трябва да дам минимум 100 лева (които не са игри от тип, които имат месечно заплащане за поддръжка) .

3.Програми-няма значение, фотошопи, аутокади и друг тип полезни програми. Както и Уиндолс (самият уиндолс е по-допустим ,понеже е еднократна сума от 250 лева средно) . Аутокад струва  3,995  долара, т.е  към 7 и няколко хиляди лева. Само аутокад, за другите програми даже не искам да проверявам.

4. По въпроса с ментетата. Там по-скоро е въпрос на избор. Този, който може да си позволи оригинала да си купува, другите -ако искат същата марка, но нямат пари-купуват ментета. Аз лично избягвам и оригиналите и ментетата, защото не държа толкова на марка. Държа да ми е удобно и да има някакво отношение качество-цена. Да, наистина има нещо вярно в „по-скъпите дрехи са и по-качествени“ , но все пак аз лично няма да дам толкова пари само заради марката „Гучи“ или някоя друга подобна.  Разбирам, че искат да си запазят бизнеса, но повечето хора не биха дали 1000 лева за обувки, които могат да се озоват в калта или да се спънеш и да ги разпориш…но пак въпрос на избор.

Какво излиза? Месечно трябва да се бъркам поне по 300-400 лева за да може да продължа да водя културния живот, който водя, в тази цена влизат и книгите, които аз и сега купувам. Даже да не говоря за еднократните суми за скъпите програмни продукти. 

Разбирам, че човешкия труд се заплаща. Знам, че зад филма,програмата, играта стоят часове труд , пот и нерви. Но при положение, че ситуацията е такава в нашата страна ( и не само) нямам особено голям избор нали? Как може едно семейство с ограничен бюджет да си позволи изброените неща. Хората не тяглят безплатни неща, защото са“ гадняри, които искат да прецакат авторите и създателите“ ,  а защото нямат друг избор(изключвам като избор да се лишат от филмите, музиката и игрите) .  И докато усилията на компаниите е насочена към унищожаване на това, а не към подобряване на покупвателната способност- няма да се променят нещата. И нито разни кампаники ще променят нещо, нито разни закони.

Това разбира се е моето мнение. Аз като скромен млад човек с малка заплата не мога да си позволя всичко това.  Адмирации за тези които могат, но мисля, че техният брой е значително малък. А в такъв модерен и бързо развиващ се свят е престъпление да поискаш от  хората да спрат да гледат филми и да използват програми или да се забавляват като играят игри и слушат музика…

Advertisements

2 Коментари to “Торенти, ментета и аз”

  1. Да не ти е попаднало това?
    http://www.ilianaiotova.eu/?media&news&read=2961
    Тази муза по никое време 🙂

  2. tutankhamon61 Says:

    Това, че пиратската продукция е с по-лошо качество, е пълна измислица, пусната от въпросните компании. Естествено, съществува, но се среща прекалено рядко.

    Истината е, че въпросните компании остават извън „играта“ заради Интернет. Преди са можели да „колят и бесят“, да поставят какви ли не загробващи и кожодерски условия, станали обект на многобройни оплаквания от абсолютно всички звезди в световната музика.

    С идването на Интернет обаче, всеки може да се рекламира сам. Тогава пак ще има хляб за издателските компании, но не в такива чудовищни размери, с каквито са свикнали. Това ги плаши, защото за алчни до безбожие.

    Има и друг момент, който удобно се „пропуска“. Чрез Интернет издателите също получават реклама и би трябвало да плащат за нея, но противно на всякаква логика се жалват именно от това. Е, да, ама ние не сме толкова луди 😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: